Första tiden hemma

Grekisk landsköldpadda / Testudo hermanni

Några korta råd när man fått hem en sköldpaddsunge.


Underlag i lådan:

Jord och sand som man blandat ihop. Ex såjord och sandlådesand. Till ungar kan man gärna ha lite spaghnummossa eller grönmossa i deras bo för ökad luftfuktighet.

Jag använder halva terracottakrukor som ”hålor” till ungarna. Jag trycker ner de halva krukorna i underlaget så det blir ganska trångt i boet då de gillar små utrymmen. Ungar gräver gärna ner sig för skydd och det är bra man fuktar underlaget. Växter i lådan bidrar till ett bra microklimat som är väldigt viktigt. Grästuvor är väldigt bra att ha i deras låda. Ger både mat och skydd samt är bra för microklimatet.

Små ungar är känsliga för uttorkning så ett bra microklimat är viktigt.

Har man katt eller hund så är det bra man ser till att dessa inte kommer åt lådan eller sköldpaddan. Ex om man använder en begagnad kaninbur så skyddar gallret från både andra husdjur och nyfikna fingrar. Annars kan man göra ett lock av kompostgaller eller hönsnät och sätta över lådan.


Utomhus:

Man måste ha en utehage som är rymningssäker och för små ungar behövs att man har nät över hagen för att förhindra att ev rovdjur kommer åt dem. Har man som jag en kaninbur kan denna tas in eller ställas ut beroende på vädret och det gör inget om nån unge har grävt ner sig.


Mat:

Egenodlad mat eller vilda växter, Färska eller torkade.

På vintern kan man ge provensalsk mix från ICA, machesallad eller romansallad etc. Jag undviker blandningar med spenat och ruccola då dessa kan ge njursten om man ger det för ofta. På fuktig sallad kan man pudra Agrobs baby samt kalk eller annat preparat. Kalk ger jag ca 3 ggr/vecka, Nutrobal 2 ggr/vecka, Calcioreptin 1 ggr/vecka.

Man kan lägga den färska maten i en liten bytta med lock. Fukta salladen lite och strö på Agrobs baby och önskat tillskott. På med locket och skaka runt innan man serverar. Då fördelas allt på ett bra sätt. Eftersom ungarna är så små brukar jag servera maten på en stenplatta eller kakelplatta så de lätt kommer åt den.

Agrobs baby kan man ge torrt eller uppblött och det har mindre partiklar än Agrobs fiber och lättare för ungarna att äta. När ungarna växer kan man övergå till vanlig Agrobs fiber.

Torkade vilda växter är bra mat som är fiberrik. ( Har man inte torkat egna finns det att köpa på skoldpaddsgrejer.se )

Har man sått fröer i lådan och har ätbara växter inplanterade så kan man låta bli att mata dem nån dag och de får då äta det som växer i lådan.


Vatten:

Som bad/vattenfat använder jag mindre terracotta fat som jag sänker ner så underlaget är i samma nivå som fatet. Till små ungar kan man ha nån liten sten i fatet så de lättare tar sig i och ur det.


Belysning:

Dagsljus som Sunblaster, Lightwave eller annan bra dagljusbelysning behövs så det blir väldigt ljust i lådan. Detta har man på timer ex 08-20.

Har man en armatur med dubbel ramp kan man ha ett med dagsljusrör och ett rör med uv-ljus ex Solar Raptor.

För värme och uv-ljus rek. jag i första hand HID lampa Solar Raptor eller MegaRay alternativt i andra hand MW lampa som ex Neuco eller MegaRay.

Båda alternativ är en "allt i ett" lampa som ger värme och uv-ljus men HID lamporna är överlägset bättre i bla. både

ljus och hållbarhet.

Bra om man inte har saker de kan klättra på under värmelampan ifall de ramlar och hamnar på rygg. Man kan ha värmelampan i ena sidan av lådan så den andra sidan har rumstemperatur. Man får mäta med en IR mätare om temperaturen under lampan blir bra eller om man behöver höja, sänka eller komplettera med en till värmelampa.

Man kan gärna ha nån växt på sidan av värmelampan då ungarna gärna ligger och solar samtidigt som de gömmer sig. Även denna kan man ha på timer 08-20. Det gör inget om grästuvan torkar och blir vissen den fungerar bra som skydd ändå. ( Man får fortsätta vattna grästuvan ändå)


Beteende:

Små ungar gräver ofta ner sig i underlaget eller under en växt, ibland flera dagar i sträck. De kommer fram och solar sig och äter sen. Sen kan de sola mer, gå en runda i lådan eller gräva ner sig igen. Helt normalt beteende då ungar i naturen är i fara för både miljön med kyla, stark värme, uttorkning och rovdjur. Ju större och äldre sköldpaddan blir desto mindre gräver de ner sig.

När de andas så rör sig ofta frambenen i takt med andningen vilket är normalt.

Man bör inte ta upp sköldpaddan i onödan och ”greja med den” då detta stressar dem. Har de grävt ner sig så låt de vara.

Varje dag gör man rent deras vattenfat och fyller på nytt vatten. Vattnar/duschar underlaget och växter. Plockar bort synlig avföring och gamla matrester. Dock är ungarnas avföring så små att man ofta inte hittar dem.


Mer ingående information finns på denna hemsida under de olika ämnen som jag skrivit om.

Mat, lampor etc rekommenderar jag att man köper hos sköldpaddsgrejer.

Jag är även med och driver följande FB forum: kost för landsköldpaddor, sköldpaddor, boende och belysning för landsköldpaddor och dvalning för landsköldpaddor. Där kan man gå med för att få tips eller kunna fråga om råd.

Köper man en unge av mig har man alltid support om det dyker upp frågor eller funderingar på vägen.Copyright © All Rights Reserved by Maria Ohlson.