Startkit

Startkit.

Man bör ha skaffat all belysning etc innnan man skaffar sin sköldpadda så man hinner göra iordning innelådan.

Ett tips är att göra iordning lådan sköldpaddan/sköldpaddorna ska bo i några veckor innan man får hem sin sköldpadda så att man kan justera lampor etc. Man kan då också plantera ner växter i lådan som hinner etablera sig och så fröer i deras låda som ex tortoisemix eller gräs i lådan så det hinner växa till sig lite.
Man får räkna med att själva tillbehören kostar några tusen, men att snåla på bra belysning etc kan komma bli dyrt i slutändan då sämre belysning etc kan leda till bristsjukdomar och liknande. Vissa sämre lampor har också kortare livslängd och behöver bytas ut oftare än bra belysning, så då kan det bli dyrare i längden att köpa sämre och billigare belysning.
Bra belysning som T5 och HID drar också mindre i el men är ändå mer effektiva.


  • En innebur
    Ex. av trä med vattentåliga väggar & golv. Träväggar och golv av trä kan kläs med byggplast eller vaxduk.
    En kaninbur eller sänglåda i plast funkar bra de första åren och finns ofta att köpa begagnade. En ny stor kaninbur kostar ca 1500:- och man kan då använda gallret att ställa dagsljusarmaturen på. Lämpligt med gallret om man har katt eller hund hemma.
    Större sänglådor kostar ca 200:-


  • Dagsljusarmatur 
    Jag rek. T5 armatur gärna med 54 watt som Lightwave eller Arcadia, helst med en dubbelramp. Har man en dubbelramp kan man med fördel byta ut ett av rören till ett uv-rör.
    Dubbelramp från Arcadia kostar ca 1000:- och då får man väldigt bra dagsljus till sin sköldpadda.


  • Uv-lampa/värme
    Jag rek. HID-lampor som Mega Ray eller Solar Raptor.
    Sköldpaddsgrejer säljer HID paket som innehåller både lampa, ballast och lamphållare och ett HID paket kostar ca 1300:- men då har man ballasten (som driver lampan) kvar så när man sen behöver köpa ny lampa blir kostnaden betydligt mindre.
    Man räknar med att en HID lampa håller ca 1½ år. Jag har en som nu är inne på sitt 5:e år och som ändå håller ett bra uv värde.


  • Timers och ev skarvsladdar
    För lampor och belysning.


  • Inredning i lådan
    Jord, sand, stenar, grästuvor och växter. Kanske nån gren eller rot.

  • Fat till mat och vatten. 
    Jag använder glaserade lerfat till mindre djur och fågelbad till vuxna sköldpaddor. Ett tips är att köpa billigt på loppis.


  • Termometer
    För att kunna mäta värmen i lådan. (Max & minitemp)
    Med en IR termometer kan man mäta värmen på sköldpaddornas sköld så man ser att värmelamporna sitter på rätt höjd.
    Kostar ca 100-300:- beroende på modell.


  • En våg
    För att kunna följa vikten.  Ex en digital hushållsvåg brukar man kunna hitta för 100:-


  • Kosttillskott
    Nutrobal, Calcioreptin, foderkalk och sepiaskal. (Ca 200-300:-)


  • Foder
    Agrobs och andra torkade växter.
    Till ungar rek jag Agrobs baby (som har mindre partiklar) som man brukar ge till ungarna väger ca 200 gram då man kan byta till Agrobs fiber istället.
    En fp Agrobs testudo pellets kostar ca 80:- och räcker länge åt en unge.

  • Utehage
    Med ev drivhus i utehagen kan man ha extravärme för förlängd säsong.



OBS! Köp alla lampor från Sköldpaddsgrejer då de testar lamporna de säljer så de håller vad de lovar och inte ger för lite eller för mycket strålning. De kan också hjälpa till med vilken watt man behöver på sina lampor för de förutsättningar och den art man har.
Tyvärr är det många som nyss köpt en sköldpadda och gått till sin lokala zooaffärer och köpt lampor och som har fått lämna tillbaks sina lampor, eller inte kunnat använda dem, då de visat sig vara direkt olämpliga lampor att använda till landsköldpaddor. 

 





Lycka till med ditt nya husdjur!