Torka växter

Torka växter

 

Att kunna plocka gratis ogräs till sina husdjur ute i naturen är ju ganska så otroligt!

Jag plockar växter på vår, sommar och höst för att torka och förvara för att kunna ge vintertid.

Jag brukar plocka stora påsar fulla. Innan jag lägger dem för torkning så rensar jag bort gamla blad och kollar så jag inte får med några insekter på köpet. På ex mjölkört som har en ganska grov stam men tunna blad så tar jag bort stammen och torkar bladen för sig själv.

Det finns lite olika sätt hur man kan torka sina växter. Svamp/örttork, ugn ( ej över 50 grader) , sprida ut på tidningspapper, lägga på ett lakan eller i en sänglåda och ställa i solen, göra små buketter och hänga upp och ner i torrt rum. Ibland lägger jag i en stor sänglåda i solen för att sedan eftertorka i svamp/örttorken. Man får hitta det sätt som passar för en själv.

Hur man än torkar så är det viktigt är att man torkar till det är helt knastertorrt så det inte bildas mögel. Jag lägger mina torkade växter i bruna papperspåsar eller i pappkartonger.

Jag försöker variera växterna som jag torkar så sköldpaddorna får bra variation i sitt foderintag.

Grekisk landsköldpadda / Testudo hermanni

Maskrosblommorna passar inte att torka då de blir till fröställningar då. Jag fryser istället ner blommorna och ger dem vintertid blandade med Agrobs original.

Bladen torkar jag.

 

Här har jag lagt ut växter på en tidning och ställt i solen.

 

Här är det växter utspridda i en sänglåda och sen ställd i solen. Jag tar in lådan varje kväll så växterna inte blir fuktiga av dagg, sen ut i solen tills de är helt torra.

Torkade växter förvarade i en kartong.

Står på ett mörkt och torrt ställe.

Här är det tistlar som hängts upp och ner i buketter. De hänger i ett torrt och lite varmare rum.

Här är det blommor som ska torkas i solen. Bla ros, geranium, fuschsia och ringblommor.

Copyright © All Rights Reserved by Maria Ohlson.