Uv-ljus

Uv-ljus och värme

Grekiska landsköldpaddor lever där det är mycket sol och och ljus. De behöver därför få mycket solljus även i fångenskap.

Solen är absolut den bästa källan till både ljus, värme och som uv-källa och man ska försöka låta sina djur njuta av solen så mycket det bara går under vår och sommaren!

Grekiska landsköldpaddor behöver komma upp i 30 grader för att deras matsmältningssystem ska komma igång och så de kan smälta maten.

Jag har därför värmelampor på i växthuset även ibland sommartid. ( I växthuset passar en IR lampa som värmekälla då dessa är tåliga. )

 

Dagsljus / UVA

Detta kan man åstadkomma genom att ha en ramp med dagsljusrör ex 6500K som liknar solen.

Bäst är T5 armatur med 54 watt. Gärna en armatur med flera rör. Jag har 2 st T5 armaturer med 4 rör på 54 watt ovan lådan till mina vuxna men då är lådan stor och lång..

Till bara en sköldpadda eller till ungar i en kaninbur fungerar ex T5 Sunblaster med ett rör på 54 watt.

 

UVB-ljus

UVB-ljus krävs för att sköldpaddan ska tillgodogöra sig D-vitamin och kunna ta upp kalk från fodret man ger. Utan UVB-ljus kan sköldpaddan drabbas av bristsjukdomar eller få ett missformad sköld eller skelett.

Bäst är att man har uv-lampor som även avger värme för bästa effekt.

Jag använder HID lampor som Solar Raptor eller MegaRay. HID lampor ger bra ljus, flimrar inte, är energisnåla och har en lång livslängd. Enda nackdelen är att det krävs en ballast för att driva dessa lampor, men ballasten köps bara en gång.

En billigare uv/värmelampa är Mercury vapor lampor som har en äldre teknik med kvicksilver. Dessa lampor flimrar och har en kortare livslängd.

Har man flera djur kan man kombinera en HID-lampa med en värmelampa utan ljus.

Jag har 2 HID lampor + en värmelampa utan ljus bredvid varandra för att skapa en större solyta för flera djur. ( Eftersom jag har 8 vuxna djur så har jag gjort 2 såna solplatser inomhus.)

 

Värmemattor ska ALDRIG någonsin användas!

HID-lampor behöver en ballast som driver dem men ger mycket bra ljus och uv.

Finns på Sköldpaddsgrejer.

Solar Raptor heatlamp ger bara värme och inget ljus. Kan kombineras medatt hänga bredvid en HID lampa eller användas på natten i drivhus eller växthus.

Finns på Sköldpaddsgrejer.

Denna IR lampa ger infraröd djupverkande värmestrålning.

Finns på Sköldpaddsgrejer.

Armatur från Granngården som passar till stor fattning som värmelampor eller HID-lampor.

Jag brukar ta bort gallret.

Copyright © All Rights Reserved by Maria Ohlson.