Uv-ljus

  Uv-ljus och värme

Grekiska landsköldpaddor lever där det är mycket sol och och ljus. De behöver därför få mycket solljus även i fångenskap.

Solen är absolut den bästa källan till både ljus, värme och som uv-källa och man ska försöka låta sina djur njuta av solen så mycket det bara går under vår och sommaren!

Grekiska landsköldpaddor behöver komma upp i 30 grader för att deras matsmältningssystem ska komma igång och så de kan smälta maten.

Jag har därför värmelampor på i växthuset även sommartid. ( I växthuset passar en IR lampa som värmekälla då dessa är tåliga och inte så dyra att köpa. )


Dagsljus / UVA

Eftersom grekiska landsköldpaddor i naturen lever i väldigt ljusintensiva områden måste man se till att de får tillräckligt bra ljus inomhus. Att ha lådan bredvid ett fönster hjälper inte. Bra dagsljus får man genom att ha en ramp med dagsljusrör ex 6500K som liknar solens ljus.

Bäst är T5 armatur med 54 watt. Gärna en armatur med flera rör. Jag har 2 st T5 armaturer med 4 rör på 54 watt ovan lådan till mina vuxna men då är lådan stor och lång. Man kan byta nån av dagsljusrören till uv-ljus.


UVB-ljus

UVB-ljus krävs för att sköldpaddan ska tillgodogöra sig D-vitamin och kunna ta upp kalk från fodret man ger. Utan UVB-ljus kan sköldpaddan drabbas av bristsjukdomar eller få ett missformad sköld  eller skelett.

Bäst är att man har uv-lampor som även avger värme för bästa effekt.

Jag använder HID lampor som Solar Raptor eller MegaRay. HID lampor ger bra ljus,  flimrar inte, är energisnåla och har en lång livslängd. Enda nackdelen är att det krävs en ballast för att driva dessa lampor, men ballasten köps bara en gång.

En billigare uv/värmelampa är Mercury vapor ( MW ) lampor som har en äldre teknik med kvicksilver. Dessa lampor flimrar och har en kortare livslängd.

Har man flera djur kan man kombinera en HID-lampa med en värmelampa utan ljus.

Jag har 2 HID lampor + en värmelampa med eller utan ljus bredvid varandra för att skapa en större värmeyta för flera djur.

På denna sida finns väldigt bra förklaring om ljus: landskoldpaddor.se


Värme

Alla reptiler är växelvarma vilket innebär att de själva inte kan reglera sin kroppstemperatur. Det är därför viktigt att sköldpaddans miljö erbjuder en mängd olika temperaturer så sköldpaddan själv kan välja den temperatur den vill ha. En svalare del i lådan och en varmare del brukar vara bra.

På ”solplatsen” och rakt under värmelampan bör yttemperaturen vara ca 35 grader.

Man kan mäta detta med en IR mätare så man kan justera om det blir för varmt direkt under värmelampan.

Det naturliga beteende är att sköldpaddan börjar sin dag med att söka upp en solplats där den ligger för att uppnå önskad temperatur, den går sedan och äter. För att kunna smälta maten måste en mängd olika matsmältningsenzymer träda i funktion, vilket de inte gör förrän sköldpaddan uppnått minst 30 grader.

Undvik värmekablar eller värmemattor av alla slag utan värmen ska komma uppifrån som solen gör.

HID-lampor behöver en ballast som driver dem men ger mycket bra ljus och uv.

Finns på Sköldpaddsgrejer.

Solar Raptor heatlamp ger bara värme och inget ljus. Kan kombineras med att hänga bredvid en HID lampa eller användas på natten i drivhus eller växthus.

Finns på Sköldpaddsgrejer.

En IR mätare mäter temperaturen på en yta. Kostar från 100-300 kronor.

Denna är från Claes Ohlson.

Denna IR lampa ger infraröd djupverkande värmestrålning och kan ex hängas bredvid en HID lampa.

Finns på Sköldpaddsgrejer.

Armatur från Granngården som passar till stor fattning som värmelampor eller HID-lampor.

Jag brukar ta bort gallret.

En MW lampa som ger både UV-ljus och värme. Jag använder dessa i växthuset bredvid en IR lampa eller halogenlampa .