Växter

Grekisk landsköldpadda / Testudo hermanni

Växter

Jag har listat ätbara växter som man kan ha i trädgården, som krukväxt inomhus eller som man kan plocka på en äng och ge som foder. Jag försöker plocka så varierat jag kan av det utbud som finns. Man kan ge av både blad, blommor och stam, även om stammen ofta lämnas kvar.

I denna lista finns också buskar och träd med men det är inget jag brukar ge av. Växterna överst på listan är de jag plockar mest av och de sist på listan är de jag ger väldigt sällan, eller inte ger alls men som ändå är OK att ge i måttliga mängder. Jag brukar också tänka att ge de växter som de skulle ha hittat i naturen eller så snarlika som det går. Man ska alltid plocka så de får en så varierad kost som möjligt.

Jag brukar själv inte mata mina sköldpaddor aktivt med andra krukväxter än ex opuntia, palettblad eller hibiskus, men längre ner på listan finns ett antal krukväxter man kan ha i innelådan och som är OK om sköldpaddan äter av dem i måttliga mängder. Köpta krukväxter ska inte ges direkt som foder utan behöver minst ½ års karantän helst 1 år då de ofta besprutats med olika medel. Uppstammade växter håller bäst för vuxna sköldpaddor och låga växter mejas ofta ner eller äts upp. Ampellilja brukar jag ställa ner i innelådan i sina krukor så håller de sig bättre men bidrar ändå till en bättre luftfuktighet då de vattnas och sprayas med vatten. Man kan också ha växterna runt innelådan för att förbättra luftfuktigheten och för att det ser trevlig ut med mycket växter tycker jag :-)

Man får plocka växterna där man vet att växterna inte är besprutade och långt från trafikerade vägar.

Här kan du se hur jag torkar mina växter. ( Det finns lite olika sätt )

Böckerna Futterplanzen av Marion Minch, Futterplanzen av Wolfgang Wegehaupt innehåller väldigt bra information och har många bilder på lämpliga foderväxter. Sen finns några till bra böcker om som ex: Naturalistic keeping and breeding of hermanns tortoise av Wolfgang Wegehaupt, Schildkröten-gärtner av Thorstein Geir och Ernährung von Landschildkröten av Caroline Dennert. Tortoise table.org.uk har också släppt häften om lämpliga foderväxter samt har på sin hemsida en sökbar funktion på växter.

Är man osäker på vad en växt är finns bra appar man kan använda för att identifiera växter. Är man ändå osäker är det bäst att inte ge av växten tills man är säker vad det är och om den är lämplig att ge.

Denna lista uppdateras vartefter jag hittar nya växter som går att ge som foder samt får med dem på bild :-)

 

OBS! Klicka på bilderna så blir de större.

 

Copyright © All Rights Reserved by Maria Ohlson.