Belysning


Belysning inomhus


Eftersom grekiska landsköldpaddor kommer från ljusintensiva områden måste man ha ett väldigt bra dagsljus i innelådan till sin sköldpadda. Dagsljus ger UVA strålning som stimulerar bla. aptiten och fortplantningen.

Många tror att om man har sin låda vid ett ljust fönster så behövs inte nåt extra dagsljus men ett bra dagsljus behövs alltid.
Att ha just lysrör tycker jag är bäst då de lyser upp stor del av lådan man har. Har man en lampa för dagsljuset så lyser det endast upp en avgränsad yta så då behövs flera såna lampor för en låda för att man ska få ljus så därför föredrar jag ljusrör istället.

Man behöver ha dagsljus med en färgtemperatur på 6500K som liknar solens färger.

Det har kommit nya bra dagsljuslampor som även passar bra till växter. Kompaktlysrör av typen T5 i kombination med högeffektiva reflektorer ger ett bra ljus som inte flimrar  som de gamla tjockare lysrören T8 gör.

Beroende på hur stor låda man har inomhus finns det olika möjligheter från armaturer med ett rör som Sunblaster eller Lightwave (som om man sen vill skaffa flera går att koppla ihop) eller armaturer med flera rör.)

Jag har Lightwave T5 med 4 rör på 54 watt till mina vuxna djur och jag är mycket nöjd då den gör att det blir ett väldigt bra allmänljus i lådan. Har man dagsljusarmatur med flera rör kan man med fördel byta ut ett av rören till ett uv-rör.  Finns att beställa på Sköldpaddsgrejer.

Jag har alla lampor ställda via timer på 12 timmar men har man något djur vaket under vintern kan man sänka antalet timmar till runt 8 timmar. Man kan då ha dagsljuset på 8 timmar men sollampan på 6 timmar för att de ska känna av att dagarna är kortare vintertid som i naturen.


Lightwave T5 med 4 rör på 54 watt.

Jag köpte mina på Wexthuset.

På sidan av mina inomhuslådor ställer jag växter som trivs jättebra under dessa lampor.

Man kan byta ut ett rör i dessa mot ett UV-rör SolarRaptor.


Sunblaster T5 med Nanotech reflektor.


Lightwave T5 med Nanotech reflektor.