Dvala


Dvala

I naturen går grekiska landsköldpaddor i dvala under vintern och det är bra om man kan ge dem detta även i fångenskap.

Det finns olika metoder för att låta sin sköldpadda dvala över de månader det finns som minst med mat till dem, dvs över vintermånaderna.

Jag har dvalat mina sköldpaddor i kylskåp och även i en matällare när det varit tillräckligt kallt där.

Man kan även dvala i växthus, där temperaturen skiftar och inte ligger konstant som i ett kylskåp eller på andra sätt där man vet att temperaturen är optimala ex; ett isolerat garage, matkällare osv.

Det får absolut inte kunna bli frost eller kallare än 4 grader där du dvalar ditt djur därför är det viktigt att regelbundet kontrollera temperaturen. Lådan måste också vara säker mot ev skadedjur som råttor etc.

Jag använder plastlådor med eller utan perforerade lock ( Jag har borrat många stora hål i ev lock.)

I dessa plastlådor har jag en sand-jordblandning. Ovanpå underlaget lägger jag fuktiga löv från trädgården.

Ibland väljer de att bara ligga under löven och ibland gräver de ner sig i underlaget.





















Schema för förberedelser inför dvala inomhus kan se ut så här:

Man kortar ner belysning samt värmelampor från ca. 12 timmar per dag med ½ timme var 3:e dag. Bra om natt-temperaturen inte överstiger 15-18 grader. Så fortsätter man att minska var 3:e dag.

När det är 3 veckor kvar ges bara fiberrik mat som ex Agrobs. ( Jag ger ingen färsk mat i detta läge )

Belysning och värme kortas ner till 4 timmar. Under natten vistas sköldpaddan i ett utrymme som håller under 10 grader ex i en källare eller liknande.

När det är 2 veckor kvar avslutas matningen men de har ett fat med Agrobs fiber tillgängligt.

Belysning samt värme 4 timmar/dag. Natt-temperaturen helst under 10 grader.

Under den sista veckan så kortas belysningen samt värme ner till 2 timmar/dag.

I lådan där man ska lägga djuret i för dvalan( Ex. låda av plast med perforerat lock) ska det finnas ett substrat av sand/jord, lägg gärna fuktiga löv överst.

Jag själv använder stora plastbackar där det ligger 1-2 vuxna i varje låda.

Lådan ( med sköldpaddan i ) ställs nu i ett utrymme där temperaturen ligger på 5-6 grader C.

Kolla temperturen med en bra termometer ( gärna på flera ställen i kylen då det kan skilja någon grad på översta och nedersta hyllan ) samt ta för vana att titta till din sköldpadda några ggr./ veckan.

Jag brukar sätta på kylskåpet jag använder för dvalningen 2 veckor innan sköldpaddorna ställs in så jag hinner kolla så temperaturen är OK.

Ofta ligger sköldpaddan nedgrävd. Låt den ligga i så fall!

I dvalan ligger så sköldpaddan i 8-12 veckor lite beroende på deras ålder och om de dvalat tidigare. Jag dvalar mina vuxna djur i ca 12 veckor. Yngre sköldpaddor dvalar jag mellan 4-8 veckor lite beroende på ålder.

Jag har faktiskt även provat ta ägg och lagt dem i dvala för att sen lägga dem i äggkläckare och de har kläckts som vanligt.


Utomhus:

Har man tillgång till ett växthus eller drivhus i anslutning till hagen så kan man sköta förberedelserna inför dvalan där. Det kan vara lättare eftersom det naturligt blir mörkare och kallare var dag som går.

Mina går kvar i växthuset på hösten men har tillgång till värmelampor och extra värme. Det blir kallare i utehagen och runt om växthuset. När det är för kallt i utehagen stänger jag igen så de inte kan vara ute.

Jag minskar maten succesivt och det sker som naturligt att det blir mörkare, kortare dagar och kallare ute och i marken.

Det sker som naturligt och det är lätt att få  kallare nätter och även att det är kallare runt om i luften om de inte ligger under lamporna och värmer sig.

Ute gör jag annars lika som inomhus att jag minskar maten de får succesivt. 2 veckor innan dvalning avslutar jag matning men de kan ha ett fat med Agrobs fiber tillgängligt. De flesta sköldpaddor ligger vid detta laget kvar i bolådorna om dagarna, delvis eller helt nergrävda. Någon kan komma fram och sola lite för att sen gå och lägga sig igen.

När det är dags för dvala så läggs sköldpaddan i en plastback med lätt fuktad sand-jord som underlag och jag lägger även fuktiga löv ovanpå.

Plastbacken ställs i kylskåp som håller ca 5-6 grader.


Avsluta dvalan:

När dvalan avslutas så tas lådan fram på kvällen till ett utrymme med  temperatur på 10-15 grader, låt stå över natten.

På morgonen så ges sköldpaddan ett ljummet bad och får sedan gå ner i sin inomhusbur. I buren/innelådan så är belysning samt värmelampa tända. Börja med 10 timmar belysning/värme per dygn och öka succesivt till 12 timmar per dygn.

Sköldpaddan brukar sedan börja att äta efter några timmar och nu är ett bra tillfälle att ge torkad mat eller Agrobs fibre om de inte ätit detta tidigare!

Agrobs original och herbs är fiberrika och bra ge efter dvalan för att få igång tarmen igen. Om man vill kan man blanda i egenodlad färsk mat eller grövre salladssorter.

Har man ett djur som har svårt att komma igång efter dvalan finns ett medel som heter Reptoboost och det innehåller elektrolyter, vitaminer, enzymer och probiotika och som man blandar i dricksvattnet alternativt gör ett ljummet bad med Reptoboost i, eftersom de gärna dricker när de badar och även suger upp vätska genom tarmen. ( Finns att köpa på sköldpaddsgrejer och kan vara bra att ha hemma då det även är bra att ge efter avslutad antibiotikabehandling. )

Efter dvalan eller när de är nyfödda/kläckta är enda gången jag förespråkar badning av sköldpaddorna. ( Eller om de på nåt sätt pga sjukdom behöver mer vätska, så badning är en del av behandlingen rekommenderad av veterinär. )


Endast friska djur dvalas!

Jag brukar inte ha locken på plastlådorna men ställs lådan på ett ställe där man måste ha lock på får man borra massor av hål i locket.. Pet flaskor läggs runt lådorna för att hålla en jämnare temperatur.

Jag kollar alltid en en vikt före och efter dvalan.

( Just kylskåp att fungerat bra för mig och sköldpaddorna har ofta inte gått ner mycket i vikt då temperaturen är ganska konstant. )

Inga lådor ska stå direkt emot baksidan av kylens baksida där det kan bli frost på panelen..... 

Använd inte gamla och uttjänta kylskåp! Använder man kylskåp ska man naturligtvis öppna några ggr per vecka för att växla luften där inne och kolla till så allt är som det ska.

Man kan också ställa plastbacken i matkällare, kall vind, förråd etc där temperaturen passar för att dvala sin sköldpadda.


På Facebook finns ett forum där man kan ställa frågor om dvalning.