Första tiden hemma

Några korta råd när man fått hem en sköldpaddsunge.


Underlag i lådan:

Jord och sand som man blandat ihop. Ex såjord och sandlådesand. Till ungar kan man gärna ha lite spaghnummossa eller liknande i deras bohåla för ökad luftfuktighet.

Jag använder halva terracottakrukor som ”hålor” till ungarna. Jag trycker ner de halva krukorna i underlaget så det blir ganska trångt i boet då de gillar små utrymmen. Ungar gräver gärna ner sig för skydd och det är bra man fuktar underlaget. Växter i lådan bidrar till ett bra microklimat som är väldigt viktigt. Grästuvor är väldigt bra att ha i deras låda. Ger både mat och skydd samt är bra för microklimatet. En helt vanlig grästuva på sidan av sollampan brukar vara populärt att ligga vid. Små ungar är känsliga för uttorkning så ett bra microklimat är viktigt.

Har man katt eller hund så är det bra man ser till att dessa inte kommer åt lådan eller sköldpaddan. Ex om man använder en begagnad kaninbur så skyddar gallret från både andra husdjur och nyfikna fingrar. Annars kan man göra ett lock av kompostgaller eller hönsnät och sätta över lådan.


Utomhus:

Man måste ha en utehage som är rymningssäker och för små ungar behövs att man har nät över hagen för att förhindra att ev rovdjur kommer åt dem. Har man som jag en kaninbur kan denna tas in eller ställas ut beroende på vädret och det gör inget om nån unge har grävt ner sig.


Mat:

Egenodlad mat eller vilda växter, Färska eller torkade som man alternerar mellan. 

På vintern kan man ge provensalsk mix från ICA, machesallad eller romansallad etc. Jag undviker blandningar med spenat och ruccola då dessa kan ge njursten om man ger det för ofta. På fuktig sallad kan man pudra Agrobs baby samt kalk eller annat preparat. Kalk ger jag ca 3 ggr/vecka, Nutrobal 2 ggr/vecka, Calcioreptin 1 ggr/vecka. Sepiaskal har de alltid tillgång till + jag brukar ha ett litet fat i deras låda med kalk som CalciDust på. 

Man kan lägga den färska maten i en liten bytta med lock. Fukta salladen lite och strö på Agrobs baby och önskat tillskott. På med locket och skaka runt innan man serverar. Då fördelas allt på ett bra sätt. Eftersom ungarna är så små brukar jag servera maten på en stenplatta eller kakelplatta så de lätt kommer åt den. (Stenplattan eller liknande tar jag upp och diskar jag i varmt vatten då och då med en diskborste jag använder bara till sköldpaddorna.)

Agrobs baby kan man ge torrt eller uppblött och det har mindre partiklar än Agrobs fiber och lättare för ungarna att äta. När ungarna sen växer och väger runt 200 gram kan man sedan succesivt övergå till vanlig Agrobs fiber.

Torkade vilda växter är bra mat som är fiberrik. (Har man inte torkat egna finns det att köpa på skoldpaddsgrejer.se)

Har man sått fröer i lådan och har ätbara växter inplanterade så kan man låta bli att mata dem nån dag och de får då äta det som växer i lådan.
Jag brukar alltid ha Agrobs baby eller fiber på ett fat i deras låda som de kan äta fritt av.
Viktigt att man inte faller in och bara ger färsk kost då de behöver torkad kost + Agrobs fiberrika kost för att deras näringsupptag i tarmen ska fungera optimalt. Skulle sköldpaddan inte vilja äta av den torkade maten ska man veta att de kommer inte svälta ihjäl. Man behöver därför inte ge upp och ge dem färsk mat istället utan de äter den torkade också när de är tillräckligt hungriga. Man får tänka på att det är för deras hälsa och välmåendes skull. Som för oss människor att vi gillar viss mat mer än annan men vi behöver en varierad kost för att må bra och behålla hälsan :-) 


Vatten:

Som bad/vattenfat använder jag mindre terracotta fat som jag sänker ner så underlaget är i samma nivå som fatet. Till små ungar kan man ha nån liten sten i fatet så de lättare tar sig i och ur det. 
Man behöver inte bli rädd om ungen stoppar ner hela huvudet under vattenytan och har det så i flera minuter. Helt normalt när de dricker vatten.
Några gånger per vecka sprayar eller strilar jag som om det regnar, och man ser då ungarna dricka regnvattnet från de små pölar som bildas eller från droppar i gräset.


Belysning:
Obs väldigt viktigt med rätt ljus etc för deras hälsa och välmående. Kostar en del till en början men är mycket billigare än att få en sjuk sköldpadda.

Dagsljus som Lightwave eller annan bra dagljusbelysning behövs så det blir väldigt ljust i lådan. Detta har man på timer 10-12 timmar dagtid. (På natten ska alla lampor och värme vara av och det är bara rumstemperatur.)

Har man en armatur med dubbel ramp kan man ha ett med dagsljusrör och ett rör med uv-ljus ex Solar Raptor.

För värme och uv-ljus rek. jag i första hand HID lampa Solar Raptor eller MegaRay (alternativt i andra hand MW lampa som ex Neuco eller MegaRay). Båda alternativ är en "allt i ett" lampa som ger värme och uv-ljus men HID lamporna är överlägset bättre i bla. både ljus och hållbarhet.

Bra om man inte har saker de kan klättra på under värmelampan ifall de ramlar och hamnar på rygg. Man kan ha värmelampan i ena sidan av lådan så den andra sidan har rumstemperatur. Man får mäta med en IR mätare om temperaturen under lampan blir bra eller om man behöver höja, sänka eller komplettera med en till värmelampa.

Man kan gärna ha nån växt på sidan av värmelampan då ungarna gärna ligger och solar samtidigt som de gömmer sig. Det gör inget om grästuvan torkar och blir vissen den fungerar bra som skydd ändå. (Man får fortsätta vattna grästuvan ändå för microklimatets skull).


Beteende:

Små ungar gräver ofta ner sig i underlaget eller under en växt, ibland flera dagar i sträck. De kommer fram och solar sig och äter sen. Sen kan de sola mer, gå en runda i lådan eller gräva ner sig igen. Helt normalt beteende då ungar i naturen är i fara för både miljön med kyla, stark värme, uttorkning och rovdjur. Ju större och äldre sköldpaddan blir desto mindre gräver de ner sig.

När de andas så rör sig ofta frambenen i takt med andningen vilket är normalt.

Man bör inte ta upp sköldpaddan i onödan och ”greja med den” då detta stressar dem. Har de grävt ner sig så låt den/dem vara. Man bör heller inte plocka och ställa ungen vid maten osv utan de hittar själv var sakerna finns så småningom. Bra man bestämmer sig var i lådan man har matfaten, sollampa och vattenfat och inte ändrar inredningen hela tiden vilket stressar dem. (Dock kan man miljöberika genom att sätta in nya grästuvor eller liknande.)
Ibland kan det komma lite vitt när de kissar och det är urinsyra som de gör sig av med och det är normalt.


Daglig skötsel: 

Varje dag gör man rent deras vattenfat och fyller på nytt vatten. Vattnar/duschar underlaget och växter. När man duschar så kan man ofta se att de går runt och dricker vattnet från växterna och från pölarna som bildas på marken vilket är ett naturligt beteende.
Plocka bort synlig avföring och gamla matrester. 


Mer ingående information finns på denna hemsida under de olika ämnen som jag skrivit om.

Mat, lampor etc rekommenderar jag verkligen att man köper hos Sköldpaddsgrejer. 


Jag är även med och driver följande FB forum: kost för landsköldpaddor, sköldpaddor, boende och belysning för landsköldpaddor och dvalning för landsköldpaddor. Där kan man gå med för att få tips och ideer eller kunna fråga om råd.

Köper man en unge av mig ingår alltid support om det dyker upp frågor eller funderingar på vägen.