Foder



Foder


Agrobs är en mycket bra kost med ett lågt proteininnehåll. Det är ett torrfoder som innehåller örter och ogräs och som finns både som pellets eller ströform.

Pelletsen blöts upp till en gröt ( nedan till höger ) som serveras som det är eller så kan man hacka ner ogräs och blanda i.

Ströet ( som ses på bilden nedan)  serveras som det är eller strös på grön mat för att öka fiberinnehållet.

Jag har alltid ett fat med fiberströ som mina sköldpaddor kan äta av när de vill.

I fångenskap är det mycket lätt att få en övergödd sköldpadda så man ska sträva efter en proteinfattig kost med ett högt fiberinnehåll.

Helst bör man ge 50-50 av torkad och färsk mat.

Det är bra om man bara ger mat en gång per dag och bara så lite så det äts upp inom 1 timme.

Gammal mat ska tas bort dagligen!

  Torkade malda växter och Agrobs fiber                       Agrobs original/herbs som blötts med vatten              Blötlagt Agrobs blandat med färsk mat


Ogräs är kanonbra föda och helt gratis! 

Har man en trädgård har man tillgång till närodlad mat varje dag.. Har man ingen egen trädgård är det säkert nån i närheten som gärna vill bli av med sitt ogräs :-)

(Tänk på att inte plocka ogräs vid starkt trafikerade vägar eller där man besprutat marken med pesticider. )

Maskrosor och blad, brännässlor, groblad, kirskål, gräs, fibbla,  svartkämpe, klöver etc. Andra växter du kan ge finns här; Växter.

Undvik växter som spenat, mangold, rabarber och persilja eftersom de hämmar kalciumupptaget samt ge inte ensidig utfodring med kålväxter då de hämmar jodupptaget.


Vintertid får man variera så gott det går med olika grova, mörka salladssorter (ruccola, ekblad, frisé, roman och endive är några exempel), hibiskusblad och blommor, vattenkrasse, krukörter, blad från Opuntiakatus (ta bort taggarna med en osthyve eller bränn bort taggarna ) samt annat som är bladigt.

På bilden nedan ser man hur jag tagit sallad från ICA och lagt i en tom plastlåda, kalkat, på med locket och sen skakat runt det så kalket fördelats.
Personligen så ger jag ganska mycket Agrobs till de vuxna grekiska som är vakna vintertid. Agrobs fiber och eller blötlagd Agrobs. Även egentorkade vilda växter ges ofta vintertid.














Här är det kalk som finfördelats.                                    Strö på Agrobs så salladen blir mer fiberrikt.                Agrobs med hackad opuntia.


Se även tips på växter som kan ges som mat eller som kan planteras i inomhuslådan/utomhushagen i kolumnen Växter. 

Det är också bra att vänja sköldpaddan vid att äta hö eftersom det ger ytterligare variation.

Undrar man över om en viss växt går att ge som föda kan man kolla här där jag listat ätbara växter både ute i trädgården, vilda växter samt inomhusväxter.

Ett tips är att passa på vår och sommartid och torka ogräs. Det kan man sen ge som fiberrik föda vintertid. Själv torkar jag i en svamptork som är ett snabbt sätt att torka ogräs på. Helst plockar jag växter på våren -försommaren när de är fyllda med vitaminer och näring.

( Här kan du se hur man kan torka växter. ) Alla torkade växter förvarar jag i papperspåsar på ett mörkt och torrt ställe.


OBS! Tänk på att ev nyinköpta krukväxter kan vara besprutade....


Frukt innehåller mycket socker och en sköldpaddstarm kan inte bearbeta socker utanistället blir det en grogrund för parasiter och andra sjukdomar.

Ge ej frukt och ge under inga omständigheter hund-kattmat, ärtor, bönor, ägg, ost , bröd eller liknande till landsköldpaddor då dessa leder till långvariga hälsoproblem och ett kortare liv.


Vitaminer, mineraler och kalktillskott

Maten pudras med ett lämpligt kalk- och multivitamintillskott. Viktigt att tänka på är att förhållandet kalcium/fosfor i kosten ska vara 5:1, det vill säga på en del fosfor ska det finnas 5 delar kalcium.

Vissa vitamin- och mineraltillskott har en för hög andel fosfor och då är det ett olämpligt preparat för Medelhavssköldpaddor.

Bäst är om kalkpreparatet är helt fosforfritt.

Jag använder Nutrobal som är ett kalkpreparat med vitamin och mineraltillskott ca 3 ggr i veckan. Foderkalk eller CalciDust som kalktillskott 3 dagar. Ibland ersätter jag någon av de andra med CalcioReptin som är ett mineraltillskott. Jag alternerar dessa tillskott genom att pudra lite lätt över maten.

Sepiaskal kommer från bläckfiskskal och är en bra källa till kalktillskott. Man lägger ner ett skal i lådan och sen styr sköldpaddan själv sitt intag. Ofta kan honor som producerar ägg äta med god aptit av sepiaskalen medan hanar inte brukar äta av dem i samma utsträckning.


Tillgång till rent vatten dagligen är ett absolut måste. Vattenfatet ska vara tungt så det står stadigt och så pass stort / djupt att sköldpaddan kan vada i det. Vattnet kan med fördel nå upp till hakan. När sköldpaddor dricker vatten stoppar de ner huvudet under vatten och kan dricka länge.

Uttorkning eller fel kost är en vanlig orsak till njurproblem eller för hög urinsyra i blodet.




På bilden äts det av krasse, vindruvsblad, hibiskus och cikoria. (Pudrad med foderkalk CalciDust.)

Jag försöker plocka olika växter de dagar jag ger dem färsk mat så de får en så varierad diet som möjligt.

Ibland får de gå på gräsmattan och leta och äta gräs, klöver och groblad. Man ser då deras naturliga beteende att de går runt och luktar på olika växter innan de äts. Även i utehagen går de runt och nosar på olika växter. Vissa duger som mat medan vissa lämnas helt.

Jag har sett att vissa av sköldpaddorna kan äta en viss växt medan andra av dem inte äter av den alls.