Hygien

Hygien


I naturen rör sig sköldpaddor över stora områden och kommer inte i kontakt med sin avföring på samma sätt som i fångenskap där ytan ofta är begränsad.


Gammal mat och avföring kan dras runt i lådan om inte denna plockas bort noggrant varje dag.

Mat och vattenskålar diskas varje dag.


När en sköldpadda bajsar så kommer ofta även urin och denna kan vara vit då urinsyra ibland utsöndras via urinen. Salmonellabakterier är vanligt förekommande i bakteriefloran hos reptiler av alla slag och därför ska man vara noga med handhygienen när man hanterat sköldpaddan eller dess avföring.

Själv har jag en liten spade som jag tar bort avföringen med. Ofta följer det med av underlaget men jag fyller hellre på sand-jord än lämnar bitar kvar med bajs eller gammal mat.


Varje år ersätter jag det övre lagret sand-jord i lådan hos de vuxna inomhus samt på våren när de flyttar ut till växthuset städas lådan noga.  Även det övre lagret  i växthuset byts ut.

Hos ungarna byter jag helt och hållet allt underlag varje år.


Virkon använder jag ibland för att diska matskålar och skura stenplattor etc i deras miljö. Även spaden och diskborsten görs då ren med Virkon.

Varje gång jag byter underlag i nån låda så städas hela lådan ur med Virkon.

Virkon är ett desinfektionsmedel som avdödar bakterier, virus och svamp.

Färdigblandad vätska håller i 5 dygn.

Det kan köpas på apotek eller liknande.


En plastspade används till att ta bort kiss och avföring.

Med en sopborste sopas gamla matrester bort.

En diskborste till matskålar och en annan diskborste till deras bad.

OBS! Att dessa städgrejer är endast till sköldpaddorna. Vuxna och ungar har sina egna separata städgrejer för att inte råka sprida ev. smitta mellan dem.

Har man flera arter av sköldpaddor bör man ha separata städgrejer till dem.