Låda/terrarium

Lådor och terrariumTill små ungar eller mindre djur passar det bra de första åren med en sänglåda eller en begagnad kaninbur. Lådorna bör ha så höga kanter att de inte kan klättra över dem.


Akvarium är inte lämpliga som lådor då dessa blir väldigt varma och eftersom sköldpaddan ser ut kan den stressas. Ska man ändå ha ett akvarium behövs att man har väldigt mkt underlag så botten höjs upp. Man behöver också även måla eller tejpa för på utsidan av glaset så sköldpaddan inte ser ut.


Enligt djurskyddslagen måste en sköldpadda på 20 cm ha ett utrymme på minst 1 kvadratmeter och en sköldpadda på 40 cm minst 3 kvadratmeter. Har man flera sköldpaddor måste ytan naturligtvis ökas på.

Observera att detta är minimimått, för stort kan det aldrig bli!


Till stora sköldpaddor behövs större lådor. Ju större desto bättre.

Man kan bygga dem i plywood eller liknande material. För att de ska tåla fukt kan man klä dem invändigt med byggplast eller vaxduk.

Jag har målat mina lådor med badrumsfärg, men båtlack fungerar också.

Man får se till att färgen är helt torr och att den luftats ordentligt efteråt innan man har sköldpaddorna i lådan.

Man kan även ta en bokhylla som man lägger ner på rygg. Ta bort ev hyllplan. Klä invändigt med plast och/eller måla den. Ev behövs reglar för att förstärka botten, speciellt om man vill ha den på ben eller på hjul då sand-jord blir ganska så tungt.

Min nuvarande inomhuslåda ( se bilden ovan ) är byggd av plywood med reglar efter alla kanterna och i överkant som stöder upp och gör lådan mer stabil.

Jag har gjort lister där man lätt kan glida ner "avdelare" i form av små plywoodskivor för att kunna dela på lådan vid behov i 2 eller 3 delar.

Lådan står direkt på golvet så jag kan stå i den utan att den går sönder för att jag lätt ska komma åt överallt.

På överkanten har jag lister som överliggare så de inte kan klättra ut även om de står ovanpå varandra.

En rundstång är ditsatt för att kunna hänga lampor från.

För att kunna göra en större solplats har jag hängt flera lampor tillsammans. ( Se bilden nedan)

jag försöker ha mycket växter både i lådan och bredvid. ( På bilden är det ampellilja, lavendel och gräs. )


När jag började ha landsköldpaddor för många många år sedan så hade jag en öppen låda på hjul liknande den jag har nu. ( Se bild nedan) Den var också byggd i plywood och målad med badrumsfärg. Vaxduk i botten.

Även på denna låda hade jag en rundstång fastsatt för att kunna hänga lampor i. 
Hade även en platsbyggd låda under våran trappa några år.

Har man katt eller hund behöver man ha nät över inomhuslådan för att förhindra att de hoppar ner i lådan. Speciellt katter kan vilja göra sina behov i underlaget i lådan. Kompostgaller eller hönsnät fungerar bra att använda.


Jag är helt och hållet emot att ha sin sköldpadda lös på golvet!

Man kan inte tillgodose deras behov av belysning, värme, microklimat osv på ett golv.

Det är dessutom förbjudet att hålla sin sköldpadda så enligt djurskyddslagen och "Staten jordbruksverkets föreskrifter om allmänna råd om villkor för hållande, uppfödning och försäljning mm av djur avsedda för sällskap och hobby ( L80) "