Parning

Hane eller hona?

Könsbestämmelse


En sköldpadda behöver vara ca 4-5 år eller väga runt 300 gram för att man ska kunna se vilket kön de har.

På bilden är det honan till vänster som har en mycket kort svans och hanen till höger med lång svans som han har lagt åt ena sidan.

Man ser också på de nedre analplåten att den undre plåtens söm är väldigt kort på en hane medan den på en hona är längre. ( Nedre två plåtarna ser lite ut som formen på en fjäril och det är botten på fjärilen som jag menar.)

Hos grekiska landsköldpaddor är hanen oftast mindre än honorna.

Hanen kan ibland fälla ut sin penis i samband med parning eller bad och man kan då lätt tro att det är tarmen som ramlat ut. Hanens penis är blå-lila och spadformad.



Parning och uppvaktning

Eller dominans och rangordning.


Mindre djur kan ses bestiga varandra men då är det för att dominera och visa vem som bestämmer. Eller om de tränar inför framtiden?

Honor kan också bestiga varandra för att visa dominans eller för att de bär på ägg och vill visa de andra honorna den som bestämmer så de håller sig undan.

När en hane vill para sig med en hona så börjar först uppvaktningen som kan pågå ett tag. Hanen kan stryka med benen på honans rygg, han går runt honan i cirklar och luktar och biter på frambenen eller kan med våld försöka få honan att stå stilla så han kan bestiga henne.

Detta kan se våldsamt ut och man behöver därför ha flera honor på en hane eftersom annars blir honan sönderstressad av all uppvaktning.

Under parningen så utstöter hanen ett högt pipande ljud. ( Honor som bestiger andra för att visa sin rang eller pga att de är gravida kan också utstöta detta pipande ljud.)

Efter en lyckad parning kan honan spara säden i en gömma i flera år och lägga befruktade ägg i flera år utan att träffa på en hane.

Ägg och äggläggning.

När en hona ska lägga sina ägg så letar hon efter ett bra ställe där hon kan gräva ner dem. Det behövs därför bra förutsättningar för detta med ett underlag på sand-jord som är ganska så djupt. Hittar de inte en bra plats att lägga sina ägg på kan de hålla dem kvar vilket kan leda till äggnöd.

Mina honor lägger ofta sina ägg under sollamporna så där har jag fixat ca 20 cm djupt underlag som hålls lätt fuktat.

Ibland kan man se honorna gå och lukta eller till och med smaka på underlaget för att se var bästa platsen för att gräva är. De kan även gräva sk "provhål" innan de är nöjda.

Innan äggläggningen brukar de bli oroliga och kan vandra fram och tillbaka. Vissa av mina honor kan ibland gå fram och tillbaks över stenar och annan inredning. För att få äggen att falla på plats eller för att få igång värkarna? De kan också äta mindre eller helt slutar att äta dagarna innan.

Ser jag att de verkar ha svårt att lägga äggen så kan jag ibland ge flytande kalk.  Finns på sköldpaddsgrejer  Jag tycker det är bra att ha hemma eftersom värpnöd ( Om en hona inte får ur sig äggen) kan göra att en hona blir lam i bakbenen eller  tom avlider.

Honan gräver så ett djupt hål, ställer sig ovan hålet och man kan se hur de drar in huvudet och pressar när värkarna kommer. När äggen kommer ut så leder honan dem ner i hålet med ett av bakbenen. När alla ägg är lagda börjar honan gräva igen hålet.

Mina honor lägger ofta 3-4 ägg och kan efter 3 veckor lägga något ägg till. Äggen mina honor lägger brukar väga i snitt 16-22 gram. Efter jag grävt upp äggen flyttas de till en äggkläckare om jag avser att kläcka dem, vilket jag inte gör med alla ägg.

En hona kan lägga ägg fast hon aldrig träffat en hane, och äggen som läggs är då obefruktade. När en hona börjar lägga ägg beror mer på hennes vikt än på hur gammal hon är, men när de är runt 10 års åldern och framåt brukar de kunna lägga ägg. ( Detta är så klart väldigt individuellt.)

Inkubation och ungar

Äggen läggs i en matlåda eller liknande med fuktad vermiculit för att sedan ställas in i en äggkläckare på ca 29-32 grader och en fuktghet på ca 80-85%.

Jag försöker hålla 32,3 grader så det blir fler antal honor än hanar.

Lägre temperaturer vid inkubering ger fler antal hanar, men en högre temperatur kan göra att fler ägg inte klarar sig eller får sköldanomelier dvs att vissa plåtar på skölden är delade eller att ungen kanske har fler plåtar än normalt. Detta betraktas dock endast som ett skönhetsfel och händer även i naturen.

Där ligger de i ca 52-80 dagar. Mina ligger i snitt i 54 dagar innan de börjar kläckas.

Ungen tar hål på ägget med en äggtand som de har på nosen. Denna tappas efter någon vecka.

När ungen är ute i ägget så får de gå kvar i kläckaren tills gulsäcken vid naveln på magen är helt sluten och de rätat ut sig efter att ha legat ihopvikt i ägget.

De får sen ett ljummet bad där de ofta dricker för första gången i sitt liv. Ofta börjar de äta någon dag efter kläckningen men detta är också individuellt.

De får sedan gå till en låda för ungar ex en kaninbur. Man måste anpassa inredningen ex så har jag stenar i deras vattenskål så de lätt tar sig i och ur den.

I deras gömställe i en halv terracottakruka brukar jag lägga lätt fuktad spahagnum mossa. Små ungar gräver gärna ner sig i underlaget, så som de gör i naturen för att undkomma rovdjur men även för att inte torka ut.